Sekian lama kumeninggalkan engkau...

Sunyi... Sepi... Begitulah yang mampu kuungkapkan pada si dia... Disebabkan aku bukanlah seorang yang beristiqamah dalam melaksanakan sesuatu perkara, melainkan perkara tersebut menjadi hobiku yang paling utama... Itulah dia, melayari BLOGku yang sudah sekian lama menyepi, tidak berteman..

Kumasih lagi bingung dan terpinga-pinga... Kira-kira 2 bulan berbaki bagi semester terakhir pengajianku di peringkat ijazah sarjana muda sudah memadai bagiku untuk bermuhasabah semula apakah yang telah kulakukan dan kusumbangkan pada Islam... Bagaimanakah pula dengan kertas projekku (disertasi) yang masih lagi di dalam lamunan mimpiku... Kumasih tidak memulakannya, walhal detik dan waktu sangat mencemburuiku... KuWAJIB kerahkan tenagaku lakukan apa yang sepatutnya, tinggalkan perkara yang tidak perlu dan sia-sia... Apakah dua bulan yang berbaki ini memadai bagiku bergelar ustaz yang padanya tersemat ilmu yang ampuh di dada... Apakah kubersedia menghadapi mad`u yang sering mengintai peluang menangguk ilmu daripada ustaz-ustaz dan ustazah-ustazah yang merupakan produk APIUM, lantas kumampu mengamalkan ilmu yang kupelajari dan kusampaikan pada mereka...?

Dua bulan ini sememangnya tidak memadai bagiku untuk mengaut seluruh ilmu yang ada di alam universiti di samping menjadi seorang da`ie yang memerlukan ketabahan hati dan jiwa dalam pengurusan masa dan etika... Namun, dua bulan yang berbaki inilah sudah cukup bagiku untuk merenung semula, bermuhasabah dan berkoreksi memikirkan kembali, bertanya kepada sanubari., "adakah engkau bersedia??? Apakah engkau pasrah, atau engkau seharusnya memerlukan suatu momentum buru dan anjakan paradigma baru sebelum menghadapi realiti semasa... ?" Jadi, kufikirkan, kerenung, kuperlu berubah, kuperlu jelas akan masa hadapanku.... Agar kutidak tenggelam dengan budaya hedonisme yang memakan diri kebanyakn remaja kini, serta nafsu yang membuai manja, namun menikam serta menipu daya sesiapa sahaja yang termakan dengan hasutannya... Mudah-mudahan kita dipelihara Allah hendaknya, dunia dan akhirat... Amin...

0 comments: