Buat Pimpinan ‘Ribbiyyun’ PMIUM: Batu Asas Gerakan Terpadu Adalah TARBIAH…(2)

Firman Allah s.w.t:

وَإِلَى عَادٍ أَخَاهُمْ هُودًا قَالَ يَا قَوْمِ اعْبُدُوا اللَّهَ مَا لَكُمْ مِنْ إِلَهٍ غَيْرُهُ إِنْ أَنْتُمْ إِلَّا مُفْتَرُونَ (50) يَا قَوْمِ لَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِنْ أَجْرِيَ إِلَّا عَلَى الَّذِي فَطَرَنِي أَفَلَا تَعْقِلُونَ (51) وَيَا قَوْمِ اسْتَغْفِرُوا رَبَّكُمْ ثُمَّ تُوبُوا إِلَيْهِ يُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَيْكُمْ مِدْرَارًا وَيَزِدْكُمْ قُوَّةً إِلَى قُوَّتِكُمْ وَلَا تَتَوَلَّوْا مُجْرِمِينَ (52)

Maksudnya:

50. Dan kepada kaum `Aad, Kami utuskan saudara mereka: Nabi Hud ia berkata: "Wahai kaumku! Sembahlah kamu akan Allah! sebenarnya tiada Tuhan bagi kamu selain daripadaNya. kamu hanyalah orang-orang yang mengada-adakan perkara-perkara yang dusta (terhadap Allah).

51. Wahai kaumku! Tiadalah aku meminta sebarang upah daripada kamu tentang (ajaran yang aku sampaikan) itu, upahku hanyalah dari Allah yang menciptakan daku; maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal (untuk mengetahui kebenaran)?

52. dan wahai kaumku! Mintalah ampun kepada Tuhan kamu, kemudian kembalilah taat kepadaNya, supaya ia menghantarkan kepada kamu hujan lebat serta menambahkan kamu kekuatan di samping kekuatan kamu yang sedia ada; dan janganlah kamu membelakangkan seruanku dengan terus melakukan dosa!

Surah Hud (11): 50-51

Allah s.w.t turut berfirman:

وَكَأَيِّنْ مِنْ نَبِيٍّ قَاتَلَ مَعَهُ رِبِّيُّونَ كَثِيرٌ فَمَا وَهَنُوا لِمَا أَصَابَهُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَمَا ضَعُفُوا وَمَا اسْتَكَانُوا وَاللَّهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ (146) وَمَا كَانَ قَوْلَهُمْ إِلَّا أَنْ قَالُوا رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ (147) فَآَتَاهُمُ اللَّهُ ثَوَابَ الدُّنْيَا وَحُسْنَ ثَوَابِ الْآَخِرَةِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ (148)

Maksudnya:

146. Dan berapa banyak dari Nabi-nabi (dahulu) telah berperang dengan disertai oleh ramai orang-orang yang taat kepada Allah, maka mereka tidak merasa lemah semangat akan apa yang telah menimpa mereka pada jalan (agama) Allah dan mereka juga tidak lemah tenaga dan tidak pula mahu tunduk (kepada musuh). dan (ingatlah), Allah sentiasa mengasihi orang-orang yang sabar.

147. Dan tidaklah ada yang mereka ucapkan (semasa berjuang), selain daripada berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami! ampunkanlah dosa-dosa kami dan perbuatan kami yang melampau dalam urusan kami, dan teguhkanlah tapak pendirian kami (dalam perjuangan); dan tolonglah kami mencapai kemenangan terhadap kaum yang kafir.

148. Oleh itu, Allah memberikan mereka pahala dunia (kemenangan dan nama yang harum), dan pahala akhirat yang sebaik-baiknya (nikmat syurga yang tidak ada bandingannya). dan (ingatlah), Allah sentiasa mengasihi orang-orang yang berbuat kebaikan.

Ali `Imran (3): 146-148

Dalil-dalil di atas jelas menunjukkan bahawa elemen tarbiah merupakan elemen asas dan ia merupakan usul jemaah. Sememangnya terlalu banyak dalil yang menunjukkan peri pentingnya tarbiah di dalam berdakwah dan di dalam harakah. Dapat saya simpulkan di sini bahawa SETIAP daripada ahli gerakan sekalian sewajarnya mengambil inisiatif untuk memantapkan tarbiah. Percayalah bahawa sesuatu gerakan akan sukar bergerak kerja sekiranya kefahaman dan aplikasi ini tidak diserapkan di dalam gerakan. Mereka akan semakin alpa untuk melihat hakikat penghidupan dan perjuangan seandainya mereka hanya sering kali berkonfrantasi dan berdemonstrasi. Mereka akan kecundang sekiranya hanya berlegar-legar dengan politik, sehingga usrah, pengisian rohani dan kuliah-kuliah ilmu diabaikan. Mereka akan merasa berat hati untuk melakukan amal jama`i sekiranya hanya ingin membentuk kader-kader dan mata-mata rantai yang baru dalam entiti ini, namun hakikat diri mereka masih belum dimengerti. Mereka akan terkebil-kebil sekiranya mengimpikan generasi-generasi seterusnya menjadi pejuang agama yang beramal dengan al-Din, padahal mereka masih lagi meninggalkan amalan-amalan penyucian jiwa dan makanan rohani. Hidupkan hati ini dengan ilmu dan amal, untuk diaplikasikan dalam gerakan. Nilailah kembali kegemilangan gerakan Islam kampus dahulu dengan gerakan Islam kampus kini dan lakukanlah analisis komparatif, justeru kita pasti mendapati bahawa kejatuhan sesuatu gerakan Islam adalah bertitik tolak daripada kekontangan tarbiah Islam…

Saya tidak bias pada mana-mana lajnah. Saya juga tidak mengasingkan atau melakukan compartment di antara tarbiah dengan siasah mahupun yang lainnya. Pemahaman saya ialah setiap ahli wa’imma dari siasah wa’imma dari tarbiah, maka mereka tidak mesti tidak perlu memiliki tarbiah-tarbiah asas sebagai ahli gerakan. Semua da’i perlu memelihara amalan fardu dan sunat, meningkatkan thaqafah melalui seminar dan kuliah, memelihara akhlak, dan sebagainya. Kalaulah pimpinan sekalipun menunaikan solat subuh akhir waktu di rumah sewa, maka fikir-fikirkanlah… Bagaimana pula ahli gerakan di bawah kepimpinan mereka yang lain..?? Kadang-kala kita terlalu memikirkan suatu perkara yang ideal, sehingga tanpa disedari perkara-perkara ASAS FARDU AIN pun semakin dikesampingkan dan terkikis… Sekadar muhasabah buat diri saya jua… Maka tidak hairanlah sekiranya terdapat ahli yang kurang selesa dengan keberadaan dan misi gerakan sehingga ada yang ingin berhenti daripada bergerak kerja, lalu menumpukan kepada elemen pembangunan rohani, pemantapan aqidah, serta kuliah-kuliah ilmu. Itulah tarbiah asas bagi mana-mana ahli dalam proses melahirkan pendakwah yang berkarisma dan berwibawa. Tambah kefahaman, tambah pengetahuan, tambah kerohanian, tambah perjuangan. Maka, sekiranya ahli telah berupaya melaksanakan hal ehwal tersebut, saya begitu yakin dan percaya kita berhasil membina satu angkatan yang benar-benar utuh, sama ada dari segi politik, dakwah, dan sebagainya, seterusnya berupaya membuahkan satu gerakan Islam yang syumuliyyah dari segenap aspek. Jentera siasah pastinya lebih kukuh daripada yang sebelumnya apabila kita berjaya melangkaui marhalah tersebut. Namun, bagi mereka yang bergerak di atas platform lajnah tarbiah, tarbiah kalian seWAJIBnya jauh lebih tinggi daripada ahli yang lain. Sekiranya kalian sendiri memiliki tarbiah pada unjuran yang rendah atau seperti ahli yang lain, maka saya menjangkakan bahawa tarbiah bagi ahli-ahli lain yang bukan dari platform lajnah tarbiah pasti akan lebih merundum. Wa Allahu a’lam...

Saya ingin sekali membakar semangat sahabat-sahabat dan adik-adik sekalian, kerana saya optimis dan menaruh kepercayaan yang begitu tinggi kepada pimpinan, bahawa kalian mampu melakukan bahtera perubahan. Saya cintakan organisasi dan gerakan Islam, maka ingin sekali saya melihat sahabat-sahabat menggalas tanggungjawab dengan begitu baik. Saya sering mendoakan agar kalian dipermudahkan segala urusan, thabat di dalam gelora perjuangan. Ingin sekali saya melihat kemunculan Ust Ramadhan Fitri 2 atau Ust Zulkifli Yusuf 2 pada kali ini. Saya bersedia untuk menyumbangkan kerjasama dan komitmen sekiranya diperlukan sama ada melalui usrah, kuliah, dan sebagainya. Allah s.w.t pasti memberikan kemudahan dalam pelajaran dan pengajian lota sekiranya kita mendekatiNya dan memahami sunnatullah sungguhpun suasana sibuk sering bergelumang di dalam masa dan waktu kita. Apa yang penting, bijak mengurus. Realitinya, sensitiviti terhadap elemen tarbiah sangat menebal dalam diri ini kerana saya telah merasai kemanisannya pada episod perjuangan dan pengalaman lalu. Kemanisannya sama ada berbentuk kejayaan dalam akademik, mahupun pembinaan jati diri dan sahsiah… Tidak hairanlah sekiranya kita mendapati bahawa pimpinan-pimpinan terdahulu cemerlang dalam segala aspek kerana mereka mendapati bahawa batu asas dalam meredah liku-liku perjuangan adalah pembinaan kekuatan rohani melalui elemen tarbiah. Maka, percayalah, anda kan mampu mengecapinya! Tuntasnya, suka saya memetik kata-kata al-Imam al-Syahid Hasan al-Banna, yang telah dinukilkan oleh Syeikh Fathi Yakan di dalam karyanya, “Apa Ertinya Saya Menagnut Islam”:

“Kalian adalah satu roh baru yang mengalir dalam urat nadi umat ini, lantas kalian menghidupkannya dengan sinaran al-Qur’an. Kalian adalah satu cahaya baru yang memancar, yang akan menghancurkan kegelapan fahaman kebendaan dengan ma’rifatullah. Kalian adalah suara-suara lantang yang melaungkan kembali da’wah Rasulullah s.a.w.”

Dengan konotasi ayat yang dilontarkan oleh tokoh gerakan Islam tersebut, ayuh kita merealisasikannya dengan wadah perjuangan jemaah Islam sebenar… Tarbiah Ma’rifatullah… Jihad fi sabilillah… Akhir sekali, saya memohon ampun dan maaf kepada sahabat-sahabat seandainya terdapat kekasaran bahasa dan ketidaksesuaian penggunaan frasa ayat di dalam entri pada kali ini. Mudah-mudahan, usaha murni kita dalam menegakkan panji Ilahi diredhaiNya serta di bawah payungan rahmatNya jua... Wa Allahu waliyyu al-Tawfiq…

0 comments: